Heulwen
Kayıtlı Üye
Ağrının Yöresel Yemekleri
Ağrı yöresinin en lezzetli yemeği Abdigör Köftesidir Doğubeyazıt'ta yaygın olan bu köfte, içli köfteye benzer Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, çok az miktarda soğan, bir yumurta ve çeşitli baharatlar kullanılarak yapılır Taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür Hamur haline gelen et, soğan, yumurtave su katılarak elle çırpılır Çırpıldıktan sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerinde servise sunulur
Ağrı yöresinde hayvancılığın büyük çapta olması sebebiyle et tüketimi oldukça fazladır Hayvan ürünleri büyük miktarda kullanılmaktadırKuzeydoğuda sevimli Balık gölü etrafında balık restoranları ve yerel yemeklerin lezzetle yendiği lokantalar bulunmaktadır
Ağrı mutfağında tahıl önemli bir yer tutar Tahıla dayalı olarak yapılan yemeklerin başlıcaları: Hengel, haşıl, erişte, kuymak, kete, bişi, erdek, hasude, bulgur pilavı, yalancı köfte, ekmek aşı, ayran aşı, halise, çiriş ketesi, murtuğa ve ağızyakan ve deveci çorbası Haşıl yapılırken ince yarma önce bulamaç şeklinde pişirilir Sonra ortası havuz gibi açılır ve üzerine tereyağı konur Çevresine ise sarmısaklı yoğurt gezdirilir
Ağrı yöresinin en lezzetli yemeği Abdigör Köftesidir Doğubeyazıt'ta yaygın olan bu köfte, içli köfteye benzer Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, çok az miktarda soğan, bir yumurta ve çeşitli baharatlar kullanılarak yapılır Taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür Hamur haline gelen et, soğan, yumurtave su katılarak elle çırpılır Çırpıldıktan sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerinde servise sunulur
Ağrı yöresinde hayvancılığın büyük çapta olması sebebiyle et tüketimi oldukça fazladır Hayvan ürünleri büyük miktarda kullanılmaktadırKuzeydoğuda sevimli Balık gölü etrafında balık restoranları ve yerel yemeklerin lezzetle yendiği lokantalar bulunmaktadır
Ağrı mutfağında tahıl önemli bir yer tutar Tahıla dayalı olarak yapılan yemeklerin başlıcaları: Hengel, haşıl, erişte, kuymak, kete, bişi, erdek, hasude, bulgur pilavı, yalancı köfte, ekmek aşı, ayran aşı, halise, çiriş ketesi, murtuğa ve ağızyakan ve deveci çorbası Haşıl yapılırken ince yarma önce bulamaç şeklinde pişirilir Sonra ortası havuz gibi açılır ve üzerine tereyağı konur Çevresine ise sarmısaklı yoğurt gezdirilir